søndag 21. desember 2014

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves


Så har vi kommet til 4.søndag i advent, og alle lysene er tent. Advent betyr komme eller ankomst, Det er ventetid. Vi venter på Jesu ankomst. Vi venter på jul, Vi venter på julefri, på tid med familien, på gaver og på god mat. I år har jeg også ventet på å finne en kjøper til leiligheten min. Nå er ventetiden over, leiligheten er solgt. Det er absolutt årets beste julegave. Nå kan jeg senke skuldrene og bare nyte julen.

søndag 23. november 2014

Kremet spicy gulrotsuppe med potet og kikerter

Det var første gang jeg laget gulrotsuppe i dag, men den ble veldig god :-) Sunn, mettende og deilig høstmat.

Kremet spicy gulrotsuppe med potet og kikerter


Jeg klarer selvfølgelig ikke å holde meg til en oppskrift, så det ble litt herfra og litt derfra, og slump av det meste, men jeg skal prøve å gi dere en ca oppskrift...

5 gulrøtter
3 små poteter
1 løk
1 kinesisk hvitløk
1 rød chili
1/4 purre
1 l buljong
1 boks kikerter
litt tørket ingefær
litt tørket koriander
litt tørket chili
1 skvett fløte
tørket gressløk
sitronsaft
sukker

Del gulrøtter og poteter i biter på langs. Bakes i ovnen med litt olje og salt på 200 grader i ca 20 min.

Hakk løk, chili, hvitløk og purre. Surres mykt.

Tilsett de bakte grønnsakene, buljong og krydder. Skyll kikertene og ha i kjelen. Kok opp.

Sil av grønnsakene (ta vare på væsken) og kjør dem i en blender (eller bruk stavmikser).
Hel puré og væske tilbake i kjelen, tilsett litt fløte og gressløk, og la det koke opp.

Smak til med litt sukker og sitron, og evnt annet du syns mangler.

mandag 27. oktober 2014

Vakker lyng og høstfarger

 
Høsten er vakker, iallefall i solskinn. Flotte farger på trær og busker, og på balkongen har jeg pyntet med hvit og lilla lyng. Disse bildene ble tatt på lørdag, da vi hadde flott høstvær her.
 
Jeg har to slike hvite trekasser og det passer like godt med lyng i dem på høsten som med fargerike blomster om sommeren.
 
Let me have a little place
 

lørdag 25. oktober 2014

Sunnere taco - mettende tacopai

 


Bildet ble kanskje ikke det beste, men det smakte veldig godt :-)
Jeg brukte oppskrifta til Sunne Fristelser på den grove paibunnen. Her er den:

2 dl sammalt hvete grov
1 dl hvetemel
1 dl vann
2 ss raps- eller solsikkeolje
1/4 ts salt

Lag grov paideig ved å blande sammalt hvete, hvetemel, 1 dl vann, 2 ss olje og 1/4 ts salt i en bolle. Bland godt før du trykker den med hendene i en paiform. Lag små hull med en gaffel i bunnen av paien. Forstek på 180 grader i ca 5 min og sett til sides.

Oppskrift på det sunne og mettende fyllet kommer her:

Paifyll:
200 g karbonadedeig
1 boks kikerter
1 boks røde bønner
1 stk løk
1 kinesisk hvitløk
½ chili
1 rød paprika
1 pose tacokrydder
½ boks creme fraiche light
Et par never fersk spinat
½ boks cottage cheese
100 g fetaost

Skjær opp hvitløk, chili, løk og paprika i terninger. Freses i olje og settes til side. Stek karbonadedeigen og tilsett kikerter og bønner. Moses med en gaffel, litt eller mye. Tilsett de stekte grønnsakene, tacokrydder og rør inn creme fraîche. Rør inn spinat og la det surre litt. Ha fyllet i paiformen, ha cottage cheese over og smuldre fetaost på toppen. Pynt gjerne med tomat og fersk koriander. Stekes på midterste rille på 180 grader i ca 40min.

Jeg fikk ikke plass til alt fyllet, men det har jeg fryst ned og er klart til å bruke en annen gang, til pai eller pizza, eller som en gryterett.

Server tacopaien sammen med ruccola (eller annen salat), og . Nam!

fredag 24. oktober 2014

Hjemmelaget guacamole


Guacamole er kjempegodt! Det passer perfekt til taco og andre texmex retter, som tilbehør til kjøtt og fisk, og selvfølgelig som dip til nachoschips og grønnsaker. Før har jeg bare laget en jukse-guacamole, en avokadodip av avokado, rømme, hvitløk og lime (som er veldig god den også), men nå tenkte jeg at jeg skulle lage den litt mer som originalen.

Oppskrift:
2 modne avocado
½ sitron
½ rød chili
1 tomat
½ kinesisk hvitløk
½ løk
en liten håndfull fersk koriander
salt og pepper

Del avocadoen i to, ta ut steinen og kutt den i terninger. Et tips er å skjære ruter i den mens den ennå har skallet på, så er det bare å vrenge den og skrape terningene over i en bolle.  Klem sitronsaft over avokadoen så den ikke blir brun. Mos avocadoen med en gaffel, det gjør ingenting om det er litt klumper i den. Skjær tomat i små terninger og finhakk løk, hvitløk, chili og koriander. Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. Hvis den ikke skal spises med en gang, hiv oppi steinene fra avokadoen, dette gjør at guacamolen holder på den fine fargen.

Prøv også hjemmelaga salsa.

torsdag 23. oktober 2014

Hjemmelaget salsa til fredagstacoen



Hvis du har smakt hjemmelaga salsa, så vet du at den ikke kan sammenlignes med den du kjøper ferdig på glass. Hvis du ikke har smakt, er det på tide nå.
Hjemmelaget er myyyye bedre! Prøv også hjemmelaga guacamole.

Oppskrift:
3 modne røde tomater
1 boks hakket hermetiske tomater
½  rødløk
½ kinesisk hvitløk
1 ½  rød chili
1-2 ss olivenolje
1 liten bunt fersk koriander
½ sitron
1 ss sukker
salt og pepper


Hell de hermetiske tomatene i en bolle. Skjær tomat i små terninger, finhakk løk, hvitløk og chili. Grovhakk koriander. Bland alt sammen og smak til med olivenolje, sitron, sukker, salt og pepper. Tomatsalsaen kan gjerne stå å godgjøre seg før servering. Dette blir ganske mye, men det gjør ingenting, for det er kjempegodt!!!

Fremhevet innlegg

Verdens beste focaccia

Iallefall syns jeg det :) Og mange av vennene mine også. Det italienske brødet foccacia smaker himmelsk og er ikke vanskelig å lage, men d...