mandag 6. april 2015
Bypåske er ikke så verst…
Da er påska snart over... Påskepynten ryddes vekk seinere i dag, men annet interiør med glade vårlige farger blir værende. Det er deilig med friske farger i stua, når våren kommer og dagene blir lengre. Påskeliljene på verandaen blir også stående, de har så vidt begynt å blomstre.
Det har vært en flott påske! Jeg har vært litt missunnelig på de som har hatt lange skiturer i fjellet, men bypåske er ikke så verst det heller. Det har blitt late dager i sola med kaffe, interiørblader og noen nye fregner, koselige middager med venner, shoppingtur til Danmark og turer i skog og hei.
I går hadde jeg en fin tur sammen med venner i Bymarka via Ravneheia, med vafffelpause i Ravnedalen. I dag blir det tur på Tveit til Havsyn. Sola skinner, og det ser ut til å bli en ny fin dag.
Nyt dagen!!
onsdag 1. april 2015
Ostekake med oreobunn og jordbær
Da jeg for noen uker siden ble invitert på middag til ei venninne, tok jeg med meg en ostekake med oreobunn og jordbær. Hun hadde bursdag dagen etter, så da var det koselig å overraske med ei kake. Bildet ble ikke bra, men kaka var kjempe god!!
Her har du oppskriften:
300 g Oreokjeks
75 g smør
Knus oreokjeksen (med fyll) og bland med smeltet smør. Klem kjeksblandingen i bunnen og helt inn til kanten i en rund kakeform. Jeg brukte Bake It Easy fatet mitt, formen er 22cm, men du kan fint bruke en litt større form. Sett formen kaldt.
Ostefromasj:
1 pk sitrongelé
2,5 dl vann
3 dl kremfløte
3 dl seterrømme
200 g kremost
120 g melis
Løs opp sitrongelépulveret i kokende vann. Avkjøl til den er kald, men fortsatt flytende. Pisk sammen seterrømme, kremost og melis. Pisk kremfløten stiv og pisk kremen deretter inn i fyllet. Pisk til slutt inn avkjølt gelé i en tynn stråle. Hell fyllet i kakeformen og la kaken stivne i kjøleskapet (4-6 timer).
Pynt:
1 pk jordbærgelé
2,5 dl vann
1 frosne jordbær
Løs opp jordbærgelépulveret i kokende vann. Avkjøl til den er kald, men fortsatt flytende. Legg de frosne bærene på kaka og hell geléen over. Sett kaka tilbake i kjøleskapet til gelélokket har stivna. Skjær forsiktig langs kakeringen med en kniv og fjern kakeringen.
La kaka stå i romtemperatur en liten stund før servering. Da blir smøret i bunnen mykere og kakestykkene penere.
søndag 29. mars 2015
Påskefrokost
Her er en variasjon på eggerøre og røkelaks, nemlig eggesalat og pepperlaks. Laks er så godt! Det var tilbud på laks rett før påske, men jeg skulle visst kjøpt flere pakker, for denne varer ikke lenge... Eggesalaten lager jeg selv, og oppskriften er enkel:
Kok egg, avkjøl og hakk. Bland i finkuttet purre og paprika, og ønsket mengde majones. Smak til med salt og pepper. La gjerne stå kaldt litt før servering.
Hvis du vil gjøre eggesalaten magrere, kan du erstatte noe av majonesen med mager kesam.
søndag 21. desember 2014
Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves
Så har vi kommet til 4.søndag i advent, og alle lysene er tent. Advent betyr komme eller ankomst, Det er ventetid. Vi venter på Jesu ankomst. Vi venter på jul, Vi venter på julefri, på tid med familien, på gaver og på god mat. I år har jeg også ventet på å finne en kjøper til leiligheten min. Nå er ventetiden over, leiligheten er solgt. Det er absolutt årets beste julegave. Nå kan jeg senke skuldrene og bare nyte julen.
søndag 23. november 2014
Kremet spicy gulrotsuppe med potet og kikerter
Det var første gang jeg laget gulrotsuppe i dag, men den ble veldig god :-) Sunn, mettende og deilig høstmat.
Jeg klarer selvfølgelig ikke å holde meg til en oppskrift, så det ble litt herfra og litt derfra, og slump av det meste, men jeg skal prøve å gi dere en ca oppskrift...
5 gulrøtter
3 små poteter
1 løk
1 kinesisk hvitløk
1 rød chili
1/4 purre
1 l buljong
1 boks kikerter
litt tørket ingefær
litt tørket koriander
litt tørket chili
1 skvett fløte
tørket gressløk
sitronsaft
sukker
Del gulrøtter og poteter i biter på langs. Bakes i ovnen med litt olje og salt på 200 grader i ca 20 min.
Hakk løk, chili, hvitløk og purre. Surres mykt.
Tilsett de bakte grønnsakene, buljong og krydder. Skyll kikertene og ha i kjelen. Kok opp.
Sil av grønnsakene (ta vare på væsken) og kjør dem i en blender (eller bruk stavmikser).
Hel puré og væske tilbake i kjelen, tilsett litt fløte og gressløk, og la det koke opp.
Smak til med litt sukker og sitron, og evnt annet du syns mangler.
mandag 27. oktober 2014
Vakker lyng og høstfarger
lørdag 25. oktober 2014
Sunnere taco - mettende tacopai
Bildet ble kanskje ikke det beste, men det smakte veldig godt :-)
Jeg brukte oppskrifta til Sunne Fristelser på den grove paibunnen. Her er den:
2 dl sammalt hvete grov
1 dl hvetemel
1 dl vann
2 ss raps- eller solsikkeolje
1/4 ts salt
Lag grov paideig ved å blande sammalt hvete, hvetemel, 1 dl vann, 2 ss olje og 1/4 ts salt i en bolle. Bland godt før du trykker den med hendene i en paiform. Lag små hull med en gaffel i bunnen av paien. Forstek på 180 grader i ca 5 min og sett til sides.
Oppskrift på det sunne og mettende fyllet kommer her:
Paifyll:
200 g karbonadedeig
1 boks kikerter
1 boks røde bønner
1 stk løk
1 kinesisk hvitløk
½ chili
1 rød paprika
1 pose tacokrydder
½ boks creme fraiche light
Et par never fersk spinat
½ boks cottage cheese
100 g fetaost
Skjær opp hvitløk, chili, løk og paprika i terninger. Freses i olje og settes til side. Stek karbonadedeigen og tilsett kikerter og bønner. Moses med en gaffel, litt eller mye. Tilsett de stekte grønnsakene, tacokrydder og rør inn creme fraîche. Rør inn spinat og la det surre litt. Ha fyllet i paiformen, ha cottage cheese over og smuldre fetaost på toppen. Pynt gjerne med tomat og fersk koriander. Stekes på midterste rille på 180 grader i ca 40min.
Jeg fikk ikke plass til alt fyllet, men det har jeg fryst ned og er klart til å bruke en annen gang, til pai eller pizza, eller som en gryterett.
Server tacopaien sammen med ruccola (eller annen salat), hjemmelaget salsa og guacamole. Nam!
fredag 24. oktober 2014
Hjemmelaget guacamole
Guacamole er kjempegodt! Det passer perfekt til taco og andre texmex retter, som tilbehør til kjøtt og fisk, og selvfølgelig som dip til nachoschips og grønnsaker. Før har jeg bare laget en jukse-guacamole, en avokadodip av avokado, rømme, hvitløk og lime (som er veldig god den også), men nå tenkte jeg at jeg skulle lage den litt mer som originalen.
Oppskrift:
2 modne avocado
½ sitron
½ rød chili
1 tomat
½ kinesisk hvitløk
½ løk
en liten håndfull fersk koriander
salt og pepper
Del avocadoen i to, ta ut steinen og kutt den i terninger. Et tips er å skjære ruter i den mens den ennå har skallet på, så er det bare å vrenge den og skrape terningene over i en bolle. Klem sitronsaft over avokadoen så den ikke blir brun. Mos avocadoen med en gaffel, det gjør ingenting om det er litt klumper i den. Skjær tomat i små terninger og finhakk løk, hvitløk, chili og koriander. Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. Hvis den ikke skal spises med en gang, hiv oppi steinene fra avokadoen, dette gjør at guacamolen holder på den fine fargen.
Prøv også hjemmelaga salsa.
torsdag 23. oktober 2014
Hjemmelaget salsa til fredagstacoen
Hvis du har smakt hjemmelaga salsa, så vet du at den ikke kan sammenlignes med den du kjøper ferdig på glass. Hvis du ikke har smakt, er det på tide nå.
Hjemmelaget er myyyye bedre! Prøv også hjemmelaga guacamole.
Oppskrift:
3 modne røde tomater
1 boks hakket hermetiske tomater
½ rødløk
½ kinesisk hvitløk
1 ½ rød chili
1-2 ss olivenolje
1 liten bunt fersk koriander
½ sitron
1 ss sukker
salt og pepper
Hell de hermetiske tomatene i en bolle. Skjær tomat i små terninger, finhakk løk, hvitløk og chili. Grovhakk koriander. Bland alt sammen og smak til med olivenolje, sitron, sukker, salt og pepper. Tomatsalsaen kan gjerne stå å godgjøre seg før servering. Dette blir ganske mye, men det gjør ingenting, for det er kjempegodt!!!
fredag 17. oktober 2014
Hjemmelaget pizza med cottage cheese og masse grønnsaker
Jeg liker å prøve nye ting, og i dag ble det en ny vri på pizzaen. Sunn, god og mettende.
Jeg kjøpte ferdig pizzabunn, men valgte fullkorn.
Pizzafyll:
400 g karbonadedeig
6 champignoner i skiver
1 gul løk
1/2 squash i små terninger
1 stor raspa gulrot
1 stilk stangselleri i småbiter
1 stor chili
1 kinesisk hvitløk
1 boks hakka tomater
6 cherrytomater i biter
2 never fersk spinat
Stek kjøttdeig, fres grønnsakene, bland sammen med tomater og spinat og la det koke til det meste av væska er fordampet. Smak til med salt og evnt annet krydder.
Legg på fyllet utover pizzaen og fordel 1 boks cottage cheese oppå. (Klem ut vannet, så ikke pizzaen blir for våt)
Topping:
3 champignoner i skiver
1 kinesisk hvitløk
1 vårløk
1 liten paprika
Noen buketter brokkoli
Revet parmasan
Stek i ca 20 min i 220 grader, og nyt en sunn og god fredagspizza!
tirsdag 14. oktober 2014
Mimring… helgetur til Gdansk
Jeg sitter her med kaffekoppen, kikker igjennom gamle bilder og mimrer. Har lyst til å dele disse bildene med dere, fra en kjempekoselig vennetur til Gdansk i september i fjor.
Gdansk er vakker. Gamlebyen ble gjenoppbygd og rekonstruert etter de store ødeleggelsene under 2.verdenskrig, og man kan nyte synet av de mange fargerike og flotte bygningene Vi bodde midt i sentrum av Gdansk og hadde kort vei til det meste.
Det er billig i Polen, så det ble flere turer innom kjøpesenteret for shopping. Spa behandlinger kostet heller ikke mye, så det ble både massasje og farging av bryn skulle gjerne hatt tid til flere behandlinger. Det ble også mye god mat og drikke. Det er vel obligatorisk å smake på det lokale brennevinet Goldwasser, en urtelikør med flak av gull flytende rundt i flaska..
Vi leide også sykler en dag, og tok turen til badebyen Sopot. Der finner man lange fine strender, så vi hadde noen timer på stranda før litt mat og en liten rusletur i byen.
Dette var nok ikke min siste tur til Gdansk :-)
lørdag 11. oktober 2014
Sunn og mettende frokost
Det er deilig med helg. Man kan senke skuldrene og slappe av. Sove lenge og nyte en god frokost. I dag ble det omelett med cottage cheese, litt havregryn, paprika, vårløk og chili servert i fullkornslefse, og nå nyter jeg en god kopp kaffe.
Ute er det regn og skikkelig høstvær, så det blir nok innedag i dag. Nyt dagen!!
fredag 10. oktober 2014
Visning: 2-roms beliggende høyt & luftig med utsikt og kveldssol
Da er leiligheten lagt ut for salg :-) Den ligger på Grim like ved Ravnedalen, en kort spasertur fra Kristiansand sentrum Kvadraturen.
Håper at det kommer mange interesserte kjøpere på visning til torsdag (kl.16:30-17:30) Dette blir spennende!
Hvis du vil se mer informasjon og flere bilder, så finner du det på Finn.no (kode: 52428374)
torsdag 9. oktober 2014
Min leilighet - før og nå
Nå er det en evighet siden det har vært aktivitet her på bloggen min. Jeg kan ikke love at det vil skje mye her framover heller, men jeg har lyst å begynne å blogge litt igjen.
I det siste har det vært vasking, rydding og maling som har opptatt tida mi. Grunnen er at jeg for to uker siden tok en leilighet på forkjøpsrett, så da var det bare å hive seg rundt og gjøre klar min leilighet for salg.
På bildet over ser dere spisekroken på kjøkkenet mitt. Kjøkkeninnredningen er fra blokka var ny, men jeg syns den ble fin etter at jeg malte den i fargen marakkesh.
(Hvis du vil se mer informasjon og flere bilder, så finner du det på Finn.no (kode: 52428374))
onsdag 1. oktober 2014
Fremhevet innlegg
Verdens beste focaccia
Iallefall syns jeg det :) Og mange av vennene mine også. Det italienske brødet foccacia smaker himmelsk og er ikke vanskelig å lage, men d...