mandag 29. februar 2016

Min første geocache

Utsikt fra Klappane


På lørdag la jeg ut min første geocache. Jeg har lenge tenkt at det hadde vært gøy å lagt ut mine egne som andre geocachere kan finne, så forrige uke gikk jeg til innkjøp av det jeg trengte. Vanntett boks og bytteting.

Jeg fant et område som var ledig, og gikk ut for å finne en egnet plass å gjemme geocachen. Etter det var det bare å lage en cachebeskrivelse og vente på at den ble godkjent. Og det ble den, så da var Klappane hoppanlegg SH#1 klar :-)

Jeg har flere idéer og tanker om cacher jeg har lyst til å legge ut, så det blir nok flere om ikke så lenge :-)

Alle geocachere kan legge ut nye cacher, men først må du lese retningslinjene fra Groundspeak.


GC6C3BF Klappane hoppanlegg

fredag 26. februar 2016

Hva er geocaching?


Geocaching en slags skattejakt som kan sammenlignes med orientering, men man bruker GPS i stedet for kart og kompass for å finne fram. Man leter etter poster, kalt "cacher". (Uttales kæsj på norsk.) Cachene er plassert ut over store deler av verden, og informasjon om alle cachene ligger på nettstedet geocaching.com.

Kveldstur med geocaching i Baneheia
Kveldstur med geocaching i Baneheia


Geocaching foregår både i byen og ute i naturen, og passer for folk i alle aldre, alt fra småbarn til pensjonister kan ha det gøy! Noen av cachene kan en kjøre til, mens andre krever mer fysisk innsats. Noen er rullestolvennling, mens andre er tilgjengelig bare med klatreutstyr.

Cachene er vanntette beholdere med en loggbok for å registrere at en har funnet posten. Mange inneholder også bytteting, disse "skattene" er ofte en ekstra motivasjon for barn.

For å starte med geocaching må du registrere deg på geocaching.com med et brukernavn. Dette navnet bruker du når du signerer loggene. Du trenger ikke kjøpe en dedikert gps, en smarttelefon med gps gjør nytten. Og det viktigste, husk å alltid ha med deg penn.

Furulunden i Mandal
Furulunden i Mandal


Når cachen er funnet og loggen signert, legger du den tilbake nøyaktig slik du fant den. I tillegg logger du funnet dit på nesttsiden til cachen. De fleste cacheiere setter pris på litt utfyllende logger, der du forteller litt om turen din.

Jeg har hatt mange flotte turer i skogen på jakt etter nye cacher, og jeg har fått sett steder jeg aldri hadde reist til hvis ikke jeg hadde starta med dette.

Geocaching er en fin måte å gå på tur, bare komme seg opp av sofaen eller bli kjent i nærmiljøet eller som turist.

Her finner du alt du trenger å vite om geocaching.

Geocaching


Flere bilder fra noen av turene mine finner du her

onsdag 24. februar 2016

Ut på nye stier med geocaching

For snart ett år siden begynte jeg med geocaching. Jeg visste ikke så mye om det før jeg begynte, men opprette en bruker og satte i gang.

Min første tur var sammen med tantebarna mine i slutten av april. Jeg tenkte at geocaching kunne være en fin ting som de og jeg hadde sammen. Noe vi kan gjøre sammen når jeg er på besøk. Jeg planla noen barnevennlige cacher som jeg kunne finne sammen med dem. De syns det var gøy å gå på "skattejakt", og vi var ute hele dagen på jakt etter nye skatter. En del av cachene inneholdt bytteting, så vi hadde tatt med oss ting vi kunne bytte. Minsten syns det var gøy å velge en ting i boksen, men ikke fullt så gøy å legge ifra seg noe... så da var det bra at tante hadde med seg noen bytteting hu også :-)

Geocaching utsikt fra Duekniben © Stines hverdag
Utsikt fra Duekniben   © Stines hverdag


I tillegg til turer sammen med tantebarna mine, har jeg hatt mange fine turer til steder jeg helt sikkert ikke hadde reist til viss det ikke var for at jeg skulle finne cacher. Og jeg har blitt kjent på nye stier i nærmiljøet mitt. Jeg liker å ha et mål med skauturene mine, så da er geocaching midt i blinken.

Lurer du på hva geocaching er? Det skal jeg fortelle deg snart. I mens kan du se noen bilder fra noen av turene mine.


Geocaching - Fyret på Odderøya    © Stines hverdag
Fyret på Odderøya    © Stines hverdag


Geocaching - Kjærrane Kvislevann    © Stines hverdag
Kjærrane - Kvislevann    © Stines hverdag



Geocaching - Bradgøya   © Stines hverdag
Bragdøya   © Stines hverdag

mandag 27. april 2015

Sunn grillmat: Laks i folie og mangosalsa


For et nydelig vær vi har hatt i det siste! Våren og solen nytes utendørs, både på verandaen, i skogen og på kafé. Forrige søndag var vi en stor gjeng som samlet oss til tur. Vi møttes i Hellevika i Søgne og gikk rundt Donevann via Svensheia. Utsikten derfra er fantastisk!
Vi fikk noen nysgjerrige blikk, der vi gikk 24 personer på lang, lang rekke... Jeg liker å være ute i naturen, og sammen med andre turglade, blir det enda bedre.



Etter turen hadde vi planlagt grilling i Hellevika. Der er det tilrettelagt med benker og griller, så det er bare å ta med grillkull og grillmat. De fleste hadde gjort det enkelt med pølser med brød eller lompe, så jeg skilte meg litt ut... Jeg hadde lyst på noe annet enn pølser, så gikk for laks, siden jeg liker det så godt. Laks i folie sammen med grønnsaker er veldig enkelt og godt å grille. I tillegg laget jeg en mangosalsa og en grønnsalat. Dette kommer jeg nok til å lage flere ganger. Sunn og god grillmat :-)



Laksepakke
En klatt smør
Løk
Tomat
Vårløk
Paprika
Laksefilet
Fiskekrydder

Mangosalsa
Mango
Tomat
Løk
Vårløk
Chili
Koriander


torsdag 23. april 2015

Nydelig morgen


Det varte ikke lenge, men i få minutter var himmelen helt fantastisk i dag...
Ha en fin dag!



mandag 6. april 2015

Bypåske er ikke så verst…


Da er påska snart over... Påskepynten ryddes vekk seinere i dag, men annet interiør med glade vårlige farger blir værende. Det er deilig med friske farger i stua, når våren kommer og dagene blir lengre. Påskeliljene på verandaen blir også stående, de har så vidt begynt å blomstre.

Det har vært en flott påske! Jeg har vært litt missunnelig på de som har hatt lange skiturer i fjellet, men bypåske er ikke så verst det heller. Det har blitt late dager i sola med kaffe, interiørblader og noen nye fregner, koselige middager med venner, shoppingtur til Danmark og turer i skog og hei.

I går hadde jeg en fin tur sammen med venner i Bymarka via Ravneheia, med vafffelpause i Ravnedalen. I dag blir det tur på Tveit til Havsyn. Sola skinner, og det ser ut til å bli en ny fin dag.

Nyt dagen!!
Påskeliljer i trekasse

onsdag 1. april 2015

Ostekake med oreobunn og jordbær

Ostekake med oreobunn og jordbær

Da jeg for noen uker siden ble invitert på middag til ei venninne, tok jeg med meg en ostekake med oreobunn og jordbær. Hun hadde bursdag dagen etter, så da var det koselig å overraske med ei kake. Bildet ble ikke bra, men kaka var kjempe god!!
Her har du oppskriften:

Oreobunn:
300 g Oreokjeks
75 g smør

Knus oreokjeksen (med fyll) og bland med smeltet smør. Klem kjeksblandingen i bunnen og helt inn til kanten i en rund kakeform. Jeg brukte Bake It Easy fatet mitt, formen er 22cm, men du kan fint bruke en litt større form. Sett formen kaldt.

Ostefromasj:
1 pk sitrongelé
2,5 dl vann
3 dl kremfløte
3 dl seterrømme
200 g kremost
120 g melis

Løs opp sitrongelépulveret i kokende vann. Avkjøl til den er kald, men fortsatt flytende. Pisk sammen seterrømme, kremost og melis. Pisk kremfløten stiv og pisk kremen deretter inn i fyllet. Pisk til slutt inn avkjølt gelé i en tynn stråle. Hell fyllet i kakeformen og la kaken stivne i kjøleskapet (4-6 timer).

Pynt:
1 pk jordbærgelé
2,5 dl vann
1 frosne jordbær

Løs opp jordbærgelépulveret i kokende vann. Avkjøl til den er kald, men fortsatt flytende. Legg de frosne bærene på kaka og hell geléen over. Sett kaka tilbake i kjøleskapet til gelélokket har stivna. Skjær forsiktig langs kakeringen med en kniv og fjern kakeringen.
La kaka stå i romtemperatur en liten stund før servering. Da blir smøret i bunnen mykere og kakestykkene penere.

søndag 29. mars 2015

Påskefrokost


 
Selv om man ikke skal dekke et bugnende bord til mange, så kan man jo allikevel kose seg med en god påskefrokost. Så her er det pynta med påskeliljer godt pålegg på brødskiva og kaffe i den gule mummikoppen :-)

Her er en variasjon på eggerøre og røkelaks, nemlig eggesalat og pepperlaks. Laks er så godt! Det var tilbud på laks rett før påske, men jeg skulle visst kjøpt flere pakker, for denne varer ikke lenge... lager jeg selv, og oppskriften er enkel:

Kok egg, avkjøl og hakk. Bland i finkuttet purre og paprika, og ønsket mengde majones. Smak til med salt og pepper. La gjerne stå kaldt litt før servering.
Hvis du vil gjøre eggesalaten magrere, kan du erstatte noe av majonesen med mager kesam.



søndag 21. desember 2014

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves


Så har vi kommet til 4.søndag i advent, og alle lysene er tent. Advent betyr komme eller ankomst, Det er ventetid. Vi venter på Jesu ankomst. Vi venter på jul, Vi venter på julefri, på tid med familien, på gaver og på god mat. I år har jeg også ventet på å finne en kjøper til leiligheten min. Nå er ventetiden over, leiligheten er solgt. Det er absolutt årets beste julegave. Nå kan jeg senke skuldrene og bare nyte julen.

søndag 23. november 2014

Kremet spicy gulrotsuppe med potet og kikerter

Det var første gang jeg laget gulrotsuppe i dag, men den ble veldig god :-) Sunn, mettende og deilig høstmat.

Kremet spicy gulrotsuppe med potet og kikerter


Jeg klarer selvfølgelig ikke å holde meg til en oppskrift, så det ble litt herfra og litt derfra, og slump av det meste, men jeg skal prøve å gi dere en ca oppskrift...

5 gulrøtter
3 små poteter
1 løk
1 kinesisk hvitløk
1 rød chili
1/4 purre
1 l buljong
1 boks kikerter
litt tørket ingefær
litt tørket koriander
litt tørket chili
1 skvett fløte
tørket gressløk
sitronsaft
sukker

Del gulrøtter og poteter i biter på langs. Bakes i ovnen med litt olje og salt på 200 grader i ca 20 min.

Hakk løk, chili, hvitløk og purre. Surres mykt.

Tilsett de bakte grønnsakene, buljong og krydder. Skyll kikertene og ha i kjelen. Kok opp.

Sil av grønnsakene (ta vare på væsken) og kjør dem i en blender (eller bruk stavmikser).
Hel puré og væske tilbake i kjelen, tilsett litt fløte og gressløk, og la det koke opp.

Smak til med litt sukker og sitron, og evnt annet du syns mangler.

mandag 27. oktober 2014

Vakker lyng og høstfarger

 
Høsten er vakker, iallefall i solskinn. Flotte farger på trær og busker, og på balkongen har jeg pyntet med hvit og lilla lyng. Disse bildene ble tatt på lørdag, da vi hadde flott høstvær her.
 
Jeg har to slike hvite trekasser og det passer like godt med lyng i dem på høsten som med fargerike blomster om sommeren.
 
Let me have a little place
 

lørdag 25. oktober 2014

Sunnere taco - mettende tacopai

 


Bildet ble kanskje ikke det beste, men det smakte veldig godt :-)
Jeg brukte oppskrifta til Sunne Fristelser på den grove paibunnen. Her er den:

2 dl sammalt hvete grov
1 dl hvetemel
1 dl vann
2 ss raps- eller solsikkeolje
1/4 ts salt

Lag grov paideig ved å blande sammalt hvete, hvetemel, 1 dl vann, 2 ss olje og 1/4 ts salt i en bolle. Bland godt før du trykker den med hendene i en paiform. Lag små hull med en gaffel i bunnen av paien. Forstek på 180 grader i ca 5 min og sett til sides.

Oppskrift på det sunne og mettende fyllet kommer her:

Paifyll:
200 g karbonadedeig
1 boks kikerter
1 boks røde bønner
1 stk løk
1 kinesisk hvitløk
½ chili
1 rød paprika
1 pose tacokrydder
½ boks creme fraiche light
Et par never fersk spinat
½ boks cottage cheese
100 g fetaost

Skjær opp hvitløk, chili, løk og paprika i terninger. Freses i olje og settes til side. Stek karbonadedeigen og tilsett kikerter og bønner. Moses med en gaffel, litt eller mye. Tilsett de stekte grønnsakene, tacokrydder og rør inn creme fraîche. Rør inn spinat og la det surre litt. Ha fyllet i paiformen, ha cottage cheese over og smuldre fetaost på toppen. Pynt gjerne med tomat og fersk koriander. Stekes på midterste rille på 180 grader i ca 40min.

Jeg fikk ikke plass til alt fyllet, men det har jeg fryst ned og er klart til å bruke en annen gang, til pai eller pizza, eller som en gryterett.

Server tacopaien sammen med ruccola (eller annen salat), og . Nam!

fredag 24. oktober 2014

Hjemmelaget guacamole


Guacamole er kjempegodt! Det passer perfekt til taco og andre texmex retter, som tilbehør til kjøtt og fisk, og selvfølgelig som dip til nachoschips og grønnsaker. Før har jeg bare laget en jukse-guacamole, en avokadodip av avokado, rømme, hvitløk og lime (som er veldig god den også), men nå tenkte jeg at jeg skulle lage den litt mer som originalen.

Oppskrift:
2 modne avocado
½ sitron
½ rød chili
1 tomat
½ kinesisk hvitløk
½ løk
en liten håndfull fersk koriander
salt og pepper

Del avocadoen i to, ta ut steinen og kutt den i terninger. Et tips er å skjære ruter i den mens den ennå har skallet på, så er det bare å vrenge den og skrape terningene over i en bolle.  Klem sitronsaft over avokadoen så den ikke blir brun. Mos avocadoen med en gaffel, det gjør ingenting om det er litt klumper i den. Skjær tomat i små terninger og finhakk løk, hvitløk, chili og koriander. Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. Hvis den ikke skal spises med en gang, hiv oppi steinene fra avokadoen, dette gjør at guacamolen holder på den fine fargen.

Prøv også hjemmelaga salsa.

torsdag 23. oktober 2014

Hjemmelaget salsa til fredagstacoen



Hvis du har smakt hjemmelaga salsa, så vet du at den ikke kan sammenlignes med den du kjøper ferdig på glass. Hvis du ikke har smakt, er det på tide nå.
Hjemmelaget er myyyye bedre! Prøv også hjemmelaga guacamole.

Oppskrift:
3 modne røde tomater
1 boks hakket hermetiske tomater
½  rødløk
½ kinesisk hvitløk
1 ½  rød chili
1-2 ss olivenolje
1 liten bunt fersk koriander
½ sitron
1 ss sukker
salt og pepper


Hell de hermetiske tomatene i en bolle. Skjær tomat i små terninger, finhakk løk, hvitløk og chili. Grovhakk koriander. Bland alt sammen og smak til med olivenolje, sitron, sukker, salt og pepper. Tomatsalsaen kan gjerne stå å godgjøre seg før servering. Dette blir ganske mye, men det gjør ingenting, for det er kjempegodt!!!

fredag 17. oktober 2014

Hjemmelaget pizza med cottage cheese og masse grønnsaker


Jeg liker å prøve nye ting, og i dag ble det en ny vri på pizzaen. Sunn, god og mettende.


Jeg kjøpte ferdig pizzabunn, men valgte fullkorn.

Pizzafyll:
400 g karbonadedeig
6 champignoner i skiver
1 gul løk
1/2 squash i små terninger
1 stor raspa gulrot
1 stilk stangselleri i småbiter
1 stor chili
1 kinesisk hvitløk
1 boks hakka tomater
6 cherrytomater i biter
2 never fersk spinat

Stek kjøttdeig, fres grønnsakene, bland sammen med tomater og spinat og la det koke til det meste av væska er fordampet. Smak til med salt og evnt annet krydder.

Legg på fyllet utover pizzaen og fordel 1 boks cottage cheese oppå. (Klem ut vannet, så ikke pizzaen blir for våt)

Topping:
3 champignoner i skiver
1 kinesisk hvitløk
1 vårløk
1 liten paprika
Noen buketter brokkoli
Revet parmasan

Stek i ca 20 min i 220 grader, og nyt en sunn og god fredagspizza!

Fremhevet innlegg

Verdens beste focaccia

Iallefall syns jeg det :) Og mange av vennene mine også. Det italienske brødet foccacia smaker himmelsk og er ikke vanskelig å lage, men d...