Iallefall syns jeg det :) Og mange av vennene mine også.
Det italienske brødet foccacia smaker himmelsk og er ikke vanskelig å lage, men du må ha god tid til denne oppskriften. Som det meste av gjærbakst blir det best når det får hevet lenge.
Første gang jeg bakte foccacia var i sommer, da jeg hadde noen
venner på middag. Det var en stor suksess og jeg har blitt spurt om jeg kan lage det gode brødet mitt flere ganger etterpå. Siste gangen jeg bakte det var til nyttårsaften da vi hadde tapas, og folk småspiste focaccia hele kvelden :)
Og nå tenkte jeg at jeg skulle dele oppskriften med dere.
Deig
1 pakke finbakst eller hvetemel (1kg)
1 pakke tørrgjær
2-3 ss sukker eller honning
Salt
Litt chilipulver
Vann (ca 9 dl)
2 never saftige, soltørkede tomater
Oljeblanding
2 dl Extra virgin olivenolje
2-3 fedd hvitløk
1 ts timian
1 ts rosmarin
1 ts basilikum
1 ts oregano
Salt, gjerne fra saltkvern
Bland sammen mel, gjær, sukker eller honning, salt og chili, og tilsett vann. (Deigen skal være klissete)
Finhakk tomatene og rør godt inn.
Heves 1 time under tildekking.
Ha olivenoljen i en bolle. Press hvitløk og tilsett krydder i oljen. Rør rundt og la det stå mens deigen hever.
Slå deigen ned og press ut all luft. Deigen er seig og klissete, og det er helt riktig. Dekk en langpanne med bakepapir og fordel deigen utover. Hev et kvarter under tildekking.
Bruk fingrene til å stikke hull i deigen.
Tips: For at ikke deigen skal klistre seg til fingrene, er det lurt å dyppe dem i olje først.
Hev en time til under tildekking.
Slå over oljeblandingen og pass på at hullene fylles opp med olje. Dryss eller kvern salt over deigen.
Stek på 200 grader i 15 minutter til det har fått en gylden skorpe.
La brødet hvile i 15 minutter før servering.
Brødet blir ganske klissete av all oljen, men er fantastisk godt. Halvparten av tomatene kan eventuelt erstattes med oliven, hvis du liker det. Prøv deg frem og finn din favoritt.
Mmm... kos dere!